Døden passer aldri

Alene formiddag – ikke så ofte det skjer, men i dag skulle mannen min i minnestund.

Begravelsen har vært, han bodde i utalndet, men i dag var det altså minnestund.

Mange som møtes etter mange år, for å minnes en felles venn som døde brått. 

Døden passer aldri, gjør den vel? Det er så vondt og meningsløst, uansett om det er brått eller etter lang tids sykdom.

At denne tidligere vennen gikk bort så brått, gjorde veldig inntrykk på han. De var like gamle, og gjorde “sprø” ting i ungdommen. Livet blir satt i perspektiv – et perspektiv som gjør at man setter enda større pris på de små ting. De tingene som faktisk betyr noe i livet – at man får stå opp hver dag og ta fatt på dagen, tur med hunden, felleskapet rundt en kopp kaffi, nyte en time i solen på verandaen, ta vare på og holde om de menneskene som man er glad i og som er glad i tilbake, problemer som egentlig handler om bagateller i den store sammenhengen…man ser ting i en større sammenheng og blir bare glad for at man har livet og dagen i dag. 

 – Takknemlig for livet –

Det er så lett å bli opphengt i livets hverdagslige ting og gjøremål – noe som ikke er rart og uvanlig – men en oppvekker i form av at noen brått går bort, gjør jo at man stopper opp å tenker: hva er viktig, hva kan jeg ha mindre fokus på, hva bør få mer oppmerksomhet, sette større pris på hverandre mens vi har hverandre, ikke utsette til i morgen det jeg kan gjøre i dag…

Ingen vet noe om morgen dagen..men for meg er det er godt å sette det inn i en større helhet, og finne trygghet i det♥

En “gammel” kompis minnes i dag og minnet lever videre. En fin måte, tross alt, og ta farvel på, og en fin måte og fortsett livet på med enda større takknemlighet i hjerte.
 

 

 

Mange blir satt ut av svaret, men sånn er det..!

Jeg skulle møte min eldste sønn i går, etter at jeg var ferdig hos hudpleieren min. Jeg skulle endelig bruke gavekortet jeg fikk av min yngste sønn til jul.

 Han vet hva han skal gi sin mor i gaver, han altså, og nå er det brukt. Det er bare så herlig, syntes jeg, der hudpleieren min renser, legger maske, massere både rygg, skuldre , nakke, ansikt og hodebunnen. De deilige duftene, den rolige musikken, er bare ren nytelse, syntes jeg, og ikke bare det, men man har jo igjen for det i form av en frisk og sunn hud. En herlig start på våren – også for huden 🙂

Jeg har gått til http://www.beautyspaklinikk.no i mange år nå og er super fornøyd. Og man blir jo også litt kjent med hverandre over så lang tid – og hun kjenner ihvertfall godt huden min.

Ofte når man møter nye mennesker, gamle kjente eller kollegaer, snakker man jo ofte om barna. Og siden mine barn nå er to unge menn på 24 og 26 år, er det naturlig og spørre om hva de driver med.

Før jeg tok problemet for alvor innover meg, la jeg alltid ut om yngste mann. At han var ferdig med utannelse innen transport og logistikk og i fast jobb etter tiden som lærling.

Jeg har funnet ut at det er alltid best med sannheten, men lenge prøvde jeg og avlede folks oppmerksomheten på hva den eldste gjorde. 

“Jo, vet du, han er rusahvhengig og har ikke fått tatt noen utdannelse enda og er heller ikke i jobb”. Jeg skjønner jo at mange blir litt satt ut av det svaret, men sånn er det. Jeg har ikke noe å skjule og har heller ikke behov for å skjule noe lengre. Sånn er det.

1 1/2 time hos hudpleieren går veldig fort og jeg skulle møte eldsteman etter dette. Jeg visste jeg var litt forsinket, men jeg bruker alltid å være presis, så jeg tenkte ikke på å gi beskjed om det. Det er vel egentlig slik at han til vanlig er den som er forsinket av oss. Han stod å ventet på avtalt sted, kikket på klokken og smilte. Han vet jeg har litt å gå på når det gjelder det å være forsinket 🙂  Sola skinte og solbrillene var på – herlig å kjenne på vårfølelsen. Jeg så han var segen, eller sliten, om du vil, men det er en av mange bivirkninger av metadon.

Hver gode stund vi har sammen, betyr mye for meg, og jeg tror det betyr noe for han og.

Mottoet mitt er kanskje veldig slitt – men like sant: “Nyt dagen og grip øyeblikket”

 

Kupp Kupp Kupp – for meg som er glad i stilen

Fredagens og lørdagens kupp er vasket og fått sine plasser – enn så lenge – så her er litt nytt på interiør fronten. Det nye er at tingene er nye i hjemmet, men selve tingen er langt fra nye -tvert i mot 🙂

På formiddagen i dag var yngste sønnen min en tur hjemmom, og etter at han var gått fikk jeg melding av kjæresten min, som hadde gått ut litt tidligere, om at det var kjempetilbud på “brukten” i gågaten, OG han hadde allerede kjøpt en ting til ….


 

Jeg var jo spent – det er ikke alltid like lett å kjøpe noe som passer inn i stilen, men det klaffet virkelig 🙂 Et lite speil i brocant stil 

 

Kofferten er også hans fortjenste, ja, faktisk så er alle disse tre kuppene det. Halv pris på en annen butikk – og det til en 50.- lapp 🙂

Og så – siste kuppet for denne gangen – men langt fra det minste – og noe jeg egentlig har ønsket meg lenge..

 

.. en gammel skole pult. Satt ned masse – og om jeg ikke hadde kjøpt nå, hadde jeg vel aldri gjort det. Spørsmålet ble bare: “hvor skal den stå?” Vi ble enige om å kjøpe den og bare sette den på boden så lenge – men det gjelder å tenke utenfor boksen – og når man det gjør, finner man som regel en plass. SUPER FORNØYD 

 

Hvert år er verd å feire..

Jeg vil gi deg en blomst,

..fordi i dag har du bursdag…hipp hurra 🙂 

Det er ikke et rundt tall, neida, det hadde du i fjor..i år er det 61  men like fult verdt å feire.

Livet er ingen selvfølge – det vet du alt om. 

Tidlig opplevde du misbruk og veien var kort til rus og kriminalitet. Det er et under at du står oppreist. Men som du selv sier så hadde du ikke gjort det om det ikke var for “pappa” i himlen og din egen fysiske styrke. 

Vi er fra to forskjellige planeter, du og jeg, nettopp på bakgrunn av, ja, bakgrunnene våre. 

Jeg vokst opp i en trygg familie med mor, far og søsken. Du med en eldre søster og en mamma som sørget over pappaen din som omkom på sjøen før du ble født. 

Fordi du har vært gjennom så mye har du fått hjulpet mange. Det er ikke få som har sagt farvel til rus og kriminalitet og tatt nye og gode valg for livet sitt etter at de har hørt din egen livs historie.

Livet har du fått i gave flere ganger og i dag får du, sammen med de som er glad i deg, feire det igjen. 

Takk for ditt smil, din varme og ditt gode hjerte – så masse gratulere med dagen din – ønsker deg alt godt for denne dagen og alle dager ♥

Hilsen meg ♥ 

 

 

 

 

Jeg forstår ikke logikken.

Blir et problem borte om man legger til rette for det? Altså blir hasjproblematikken borte, eller et mindre problem, om man åpner utsalgs steder?

Jeg tar selvfølgelig utgangs punkt i SV sitt forslag om å legalisere narkotiske stoffer.

I en mammas ører og øyne er det bare sjokkerende å høre. Vil det si at min kamp for min sønn er forgjeves? Narkotiske stoffer blir ikke et mindre problem om det legges til rette for det. Det er jo alkohol et godt eksempel på. Du får kjøpt det lovlig, og noen røster vil også ha det inn i vanlige matbutikker. Er det et mindre problem på grunn av dette? Er mennesker mindre avhengige og ødelegger det mindre for det? Nei, langt derifra.

Er heroin et mindre problem fordi staten innførte LAR (legemiddel assistert rehabelitering) og gav heroinavhengige metadon? Nei, i stede får rusavhengige uavhengig av hva de er avhengige av, metadon. Altså en amfetamin avhengig får et vedtak i LAR og blir metadon (les heroin) avhengig.

Jeg forstår ikke logikken.

Får de pårørende en bedre hverdag ved at narkotiske stoffer blir legalisert? Får de mindre grunn til å bekymre seg? Bekymre seg for livet og helsen til den kjæreste de har? 

Vil den rusavhengige bli friskere i sitt misbruk siden det skal være lov med brukerdoser? 

Så hvem skal innføre og distibuere disse lovlige stoffene? Staten? Hver enkelt kommune basert på hvor mange registrerte rusavhengige de har i sin kommune?

En metadon avhengig har like fult dårlig helse med mange negative bivirkninger selv om det blir gitt lovlig. En som røyker hasj får like fult økt puls, rødhet i øynene, munntørrhet, svekkelse av koordinasjon, konsentrasjon, reaksjonsevne og vurderingsevne – for å nevne noe – om det blir lovlig.

Et slikt forslag må vel bare komme fordi det offentlige kapitulerer overfor en problematikk som på mange måter er ute av kontroll. Man vet ikke hvordan det skal håndteres, fordi man satser ikke nok på å se hvert enkelt menneskes individuelle behov.

En rusavhengig som er motivert for behandling må vente opptil mange uker, for ikke å si måneder, på behandlings plass. I mellom tiden sprekker han og motivasjonene forsvinner, eller dør av en overdose.

Som mamma vet jeg hva jeg ønsker for min sønn – et rusfritt liv – uten metadon og andre rusmidler. Er det så vanskelig å legge til rette for det? Selvsagt må jo alltid den rusavhengige ville det selv – ingen må komme å si at “jeg skal hjelpe deg” når han/hun ikke har spurt om hjelp. Uavhengig av hva det er, må man jo alltid erkjenne selv at man trenger hjelp.

Jeg tror at med et fullgodt behandlings og etterverns tilbud vil den rusavhengige selv velge det. 

Alle ønsker å være herre i eget liv uten å bli styrt av en destruktiv avhengighet – og til SV: ikke stikk hode i sanden, eller skrivepulten, for problemet. Dere hadde vokst i mine øyne om dere heller hadde lagt fram forslag om gode, nye langevarige behandlingsmodeller og ettervern!!

 

 

En lite intellektuell uttalelse..

Jeg hadde klokken til ringing her om dagen ganske tidlig fordi jeg skulle på et kurs, og mens jeg ligger å venter på at klokken skal ringe, ble jeg oppmerksom på noen nye lyder. Jeg bor ganske så midt i byen så det er en del lyder som kan vekke meg på morgenen. Søppelbilen, en sirene, hunder på morgenturen sin som møter andre hunder og på sin måte sier “god morgen”, naboen som startet opp bilen eller motorsykkelen eller andre som går i oppgangen.

Men i dag var det en ny lyd. En lyd jeg ikke hadde hørt på en stund.

Fuglekvitter.

Jeg ble liggende å høre på den vakreste lyd av alle så tidlig på morgenen og ingen lyd bringer mer bud om at våren er her enn den. 

Jeg stelte meg og dro, og jeg la merke til at 07.10 på morgene så viste gradestokken i bilen 5 pluss. Solen skinte fra skyfri himmel og hele naturen bringer bud om at den bærer med seg nytt liv.

Jeg ble helt filosofisk der jeg kjørte og tenkte at så utrolig vakkert skaperverket er. Nå er det slik at jeg tror på at Gud skapte på seks dager og hvilte på den sjuende. Alt skapte Han vakkert og fullkomment. Natur, dyr og mennesker – helt fullkomment. Så gav Han den viktigste oppgaven til menneske – nemlig og forvalte naturen og ta vare på dyrene og hverandre. Men hva gjør vi? Moder jord lider. Hun har feber, som jeg hørte ble sunget i en sang her om dagen. Temperaturen stiger, is smelter der den ikke skal gjøre det, det snør og er kaldt der det egentlig skal være varmt. Mennesker er på flukt fra krig og elendighet, mennesker blir undertrykt og torturert, dyr lider (hvor mange eksempler ser man ikke på facebook av dyr som ikke blir tatt vare på, som plages og mishandles) naturen ødelegges, skoger blir borte og hele økosystemet er ute av balanse. De som har alt vil ha mer. De som har lite får mindre. De som lider, lider mer, de som sulter, sulter mer. De som prøver å flykte fra krig på leting etter trygghet, risikerer livet. 

Jeg hørte en kjent sanger si på et program i radioen at Gud hadde gjort en jævlig dårlig jobb med skaperverket. Jeg ble ganske rystet over den uttalelsen, for er det ikke vi menneskene som har gjort en jævlig dårlig jobb med å forvalte den?? Med å ta vare på hverandre og dyrene? Jeg syntes uttalelsen var lite intelektuell. Hva er det vi vil, egentlig?  

Uansett om du tror på skapelses historien eller ikke, er det like fult sant at vi ikke har forvaltet jorden og tatt godt vare på den – dessverre.

Tross alt vondt i verden, tross all urettferdighet, tross all krig, flukt, sult og elendighet, går naturen igjen på denne tiden fra død til liv. Den lille gule hestehoven stikker snart fram i det visne brune løvet. Jeg syntes det er  det flotteste signalet naturen gir på at den enda lever.

Og jeg vil være med ♥

 

 

Et lykkelig hjerte

Å se på hjerte sitt som en hage, tror jeg vil gi litt perspektiv på hvor viktig det er å ta vare på seg selv. For jeg bestemmer selv hva jeg vil ha i hagen min, hva jeg vil plante der, hvilke planter jeg vil ha og hva som må vekk av ugress. Jeg syntes det er et så fint metaforisk bilde på eget liv. En hage som gror over av ugress, har lite sol og høye trær som skygger for utsikt, er ikke en hage å trives i. Det er heller ikke en hage man tar venner inn i for å ha det hyggelig i sammen. Kanskje det til og med er så mye arbeid for å få den i stand at man nesten gir opp før man i det hele tatt orker å begynne på jobben.

Slik er det faktisk i mange menneskers liv. Man forstår ikke hvorfor man ikke kjenner seg mer glad, har mer energi og pågangsmot, mer overskudd til seg selv og andre. Den enkle årsaken er rett og slett at det må en opprydning til. En opprydning i sin egen hjerte hage. 

Jeg elsker å stelle med vår og sommer blomster. Jeg gleder meg til å ta fram kurver, krukker og kasser for å plante i dem. Terassen vår er ikke kjempe stor, men du verden hvor mye plass man har når man setter det sammen på rette måten. Ikke bare kaste det på plass og la det lande helt vilkårlig.

Sånn er det også i hjerte hagen.

Ikke la andre – det være seg mennesker og ting – få oppta plassen uten at du bestemmer. Enhver leder har en strategi for hvordan han skal nå målet. Så du må legge en strategi, fordi ditt mål er din egen hjerte hage.

Bestem deg for hvor hver enkel ting skal være og for hvor mye plass den enkelte skal ha. Er det noen høye trær som skygger for utsikten din, som hindrer deg i å se dine muligheter og ditt potensiale, eller er det noe ugress som bare gror og gror uten at du har kontroll? Eller kanskje du liker å ha en litt lurvete uryddig hage hvor det ser litt villkårlig ut? Det er helt greit, så lenge det er det du vil. Men om ikke må du bestemme deg for å ta en opprydning.

Sag ned og luk bort! Resultatet blir en ryddig og fin hage som som du ønsker å vise fram, som det er en glede å ta med seg venner inn i og som har vakker utsikt. Når din egen hjerte hage er stelt vil energien komme, overskuddet du manglet kommer tilbake og gleden over livet vil igjen blomstre i livet ditt.

Og en hage der eieren har vært bevisst på hva som er der og ikke, er en vakker hage. Akkurat som at hjertehagen hos oss mennesker er fri for det som man ikke vil skal være der, er et lykkelig hjerte.