Hva er lykke?

Er det bare tomt og svulstig å si at det ikke er ytre omstendigheter som gjør meg lykkelig?

Kan en tur med hunden i skogen, mens jeg plukker med meg en bukett liljekonvaller gi meg lykkefølelse? Er det bare en fet bankkonto som kan gjøre meg lykkelig, eller kan en kanne med kaffe tatt med hjemme ifra og nytes på en benk i parken, gi meg lykkefølelse?

Kan en billig restplass til syden gjøre meg lykkelig, eller må det være en tur fra øverste hylle til de mest hotte stedene for at lykkefølelse skal komme?

 Hmm.. jeg kan selvfølgelig bare svare for meg selv, og du kan bare svare for deg. MEN jeg vet – med hånden på hjerte – at jeg er lykkelig i de små ting. En selvplukket bukett med liljekonvaller gjør meg lykkelig, og den lykkefølelsen blir delt, og blir dermed dobbel så stor, når jeg kommer hjem, setter den på bordet, og samboeren min oppdager den 🙂  

Jeg tror, og vet, at vi altfor ofte tror at lykken ligger i ting. Ja da, jeg blir lykkelig jeg og av å kjøpe meg ting, men lykken i livet mitt ligger tross alt ikke der. MIN lykke ligger i mitt INDRE, og når den ligger der, kan jo omstendighetene være så omskiftende de bare vil – for det er de jo for oss alle uansett. Jeg vet også at det sikkert er mange meninger om hva som gir lykke og ikke, fordi det nettopp er mange ytre omstendigheter som styrer hvor lykkelig vi er. Sykdom, store psykiske påkjenninger, altfor dårlig økonomi, arbeidsløshet, dårlige relasjoner, rus relaterte situasjoner osv er ikke faktorer som er med på å gjøre deg og meg lykkelige, men om vi kan finne lykken inni oss, tror jeg at alt som påvirker oss negativt, ikke er det som styrer livet vårt. Det er det indre som skal og bør gjøre det. Men hvordan komme dit? Jeg tror ikke det er noe fasit svar på det. Det er en prosess som må foregå i hver enkelt, som det har gjort for meg. Og nå er den den indre freden, den indre lykken, som styrer meg. Og jeg har erfart at når det er slik, så kan de ytre påkjenningene komme, fordi jeg er sterkere når lykken, eller styrken i livet, sitter inni meg og ikke rundt meg ♥

Men så er jeg også så heldig da, at jeg har en del bonuser i livet mitt som også gjør meg lykkelig – som f.eks kjæreste min som har hjulpet meg mye med denne prosessen, mine to sønner som gir meg så mye på hver sin måte, hunden vår, og gode trygge venner. 

Håper du også vet hvor du finner lykken – og om ikke, ønsker jeg deg lykke til på veien dit ♥

 

 

..jeg tok kontakt med journalisten..

Hjerte har sine grunner som fornuften ikke kjenner ♥ Dette står i min almanakk denne uken. Og jammen er det mye sant i det.  Men må ikke hode og hjerte være enige? Jo da, det er alltid greit når de er det, men innimellom er det ikke alltid at de er det. Fornuften sier “dette klarer du ikke”. Hjertet sier “jo, kom igjen, du får det til” Fornuften sier “du tør aldri å prøve”. Hjerte sier ” om du ikke prøver går du glipp av det fantastiske som venter deg”


 

Du har hørt uttrykket “ingen er bare det du ser”? Jeg har mange ganger lurt på hvorfor vi er så raske til å konkludere noe før vi faktisk har undersøkt fakta –  eller til og med sannheten? Tenk hvor feil vi kan ta om noen eller noe fordi vi ikke har sjekket litt mer. Hvorfor er det slik? Er det for mye jobb å ta den telefonen å si “hei, jeg har hørt..” Jeg er har blitt overasket innimellom over hvor lite man er interessert i menneske bak det man hører eller leser.

Jeg skrev et leser innlegg i en avis en gang om dette emnet. Noe alvorlig hadde skjedd og jeg forsto godt at det ble en avis sak om det. Det som gjorde så vondt var måten journalisten skrev om det på – både nedlatende og ironisk i forhold til den det gjaldt. Jeg gikk ned til avisredaksjonen og spurte etter journalisten og sa, “hei, jeg er mammaen til den du skriver om” Jeg formidlet henne at bak det du skriver er det MENNESKER med sine historier. INGEN er bare det du ser, og INGENTING er bare det du ser. Kanskje det gjorde noe med henne, kanskje ikke…men jeg fulgte hjertet mitt ♥

 

 

 

 

 

Har jeg mislyktes som mamma?

Ja da, jeg visste klokken ikke var mye da jeg sjekket den på nattbordet – 04.12. Jeg bestemte meg for å stå opp og begynne å skrive tankene mine ned. Kan jo likeså godt benytte tiden i stede for å ligge og prøve å få sove igjen 🙂 

Det skrives og snakkes en del om hvor krevende småbarns tiden er – og ja, det er den virkelig. Nattevåk, gråting, mating, mangel på søvn osv. Og når jeg nå ser tilbake og sammenligner den tiden, med tiden da alt begynte å bli usikkert og man ikke helt visste hva det var “ungen” din gjorde da han gikk ut for å treffe venner, eller om han i det hele tatt gikk til skolen etter at du hadde fått opp en utrolig trøtt 13/14 åring. Eller da jeg hver dag ringte til skolen får å få vite om han hadde vært der i det hele tatt. Da, i mine øyne, gode venner ble byttet ut med venner du knapt fikk hilst på, eller da jeg hentet han i arresten, 16 år, etter å ha vært savner i tre døgn,og tenkte med meg selv da jeg så han høy på pepper, at nå tar jeg noen skritt inn i en ukjent verden som kommer til å være en stor del av livet mitt i mange år – ja, da var kanskje ikke små barns tiden så ille! Men jeg vet at alt er relativt og at man ikke alltid kan sette ting opp mot hverandre. Man kan faktisk ikke ALLTID tenke at mine problemer er jo ingenting sammenlignet med dem eller de, og så skal det være en trøst – det fungerer ikke sånn.

Hva når det mamma sier ikke er så viktig lengre, når han begynner å ta valg og gjør ting som er helt fremmed og ukjent for deg, kontra disse små vakre skapningene, hvor det er dine ord, som gjelder? Ja, jeg vet de har sterke viljer, MEN det er mamma/pappa som bestemmer. Det var jeg som bestemt når de skulle legge seg, det var jeg som bestemte at det de ikke skulle ut noe mer den dagen. Jeg la fram tøy som ble tatt på, jeg hadde kontroll over tv, jeg kunne bestemme at nå er det tid for å klippe håret, når vi skulle spise middag, at de skulle være med hit eller dit, ja, man kan jo til og med lede dem inn i de aktivitene vi ønsker – sport, musikk, dans osv Hva skjer når det ikke går lengre? Når endringene er så alvorlige og man blir stående maktesløs å se på? Hvilken betydning har ordene dine når det kjæreste du har begynner med det værste en mamma kan tenke seg? Har man da fått de barna man fortjener, som en skrev noe om her om dagen, har man feilet som mor, har jeg ikke gjort en god jobb som mamma, er det MIN skyld at det har blitt sånn? Dette er faktisk spørsmål jeg som mamma har stilt meg selv mange ganger. Og om noen mener om seg selv at de har klart og gjøre en bedre jobb med barnet sitt, så pass på så ikke glorien kveler deg! 

Og selv om søsken vokser opp under samme forhold, med samme foreldre, samme regler, samme kjærlighet, så er de ulike som natt og dag. Hvordan kan livet til to bli så helt forskjellig? 

Noen ganger – ennå –  blir jeg liggende å analysere alle årene. Går tilbake, alvorlige episoder kommer for meg, som da jeg hentet han etter overdose, eller jeg stod ved sykehus sengen etter timer med tortur – det skjærer i et mamma  hjerte. Men jeg tenker også på den andre som har fått meg til å le i de mørkeste stunder, som har spurt om vi ikke skal gjøre noe koselig sammen…Har jeg mislyktes som mamma? Nei, vet du, jeg tror ikke det ♥ Har livet gjort noe med meg gjennom alle disse årene? Helt klart, man er ikke “svart/hvit” lengre, man ser at livet er ganske nyansert, man blir ydmyk og er ikke så hard mot andre. Og jeg er ikke redd lengre for at fasaden skal sprekke, for sprekker slippe jo inn lys, og DET er jo befriende ♥

 

20.05.2016

Jeg har så lenge tenkt å male dette skapet, men det har bare blitt utsatt. Etter å ha kikket mye i den siste utgaven av Jeanne d`Arc Living,( http://www.jeannearcliving.dk ) fikk jeg kjempe mye inspirasjon til å sette i gang. Maling og fint sandpapir ble kjøpt inn, og jeg satte i gang.

 

Jeg hadde jo veldig lyst til at det ferdige resultatet skulle se gammelt og slitt ut..
 


 

..og siden ikke opp pussing av gamle møbler er det jeg har gjort mest av, ble jeg ganske fornøyd med resultatet 🙂

 

 

Her er skapet på plass, som jeg så for meg, oppå den gamle kommoden, som har vært både lutet, bonderød, og lutet igjen. Nå er den antikkhvit – og sånn kommer den nok til å være ♥

 

 

 

..det er masse vi kan formidle uten ord.

På denne litt overskyede dagen fant jeg dette bilde. Jeg tok det på 17.mai, sol fra skyfri himmel ned på ballkongen – sånn vil jeg ha det – men sånn er det altså ikke akkurat nå..ja ja, ikke noe å gjøre med det. Mange andre hyggelige ting å henge fingrene i da 🙂

 

Tenker litt på det her med kroppsspråk, jeg. Har du tenkt på hvor mye vi kan si ved faktisk ikke å si noe? Kanskje mange ganger mer enn om vi hadde brukt ord. Med kroppsspråk kan vi, i møte med mennesker, vise om vi er interessert i hva den andre forteller, vi kan vise om vi har tid, vi kan vise hvilke holdning vi har, vi kan vise empati og sympati. Ja, det er masse vi kan formidle uten ord. 

Jeg husker jeg var i en sårbar situasjon en gang. Ting var vanskelig, og en venn spurte meg hvordan det stod til. Siden jeg kjente vedkomne  godt, var det ganske naturlig for meg å begynne fortelle litt. I det jeg begynte å si litt, så han en annen vei og ble opptatt med noe annet. Jeg stoppet umiddelbart, og sa selvfølgelig ikke mer – heller ikke ved en senere anledning.

Hvordan er vi i møte med andre? Hva forteller kroppsspråket vårt – og for ikke å snakke om ordene våre kombinert med kroppsspråk? Er vi genuint interessert, eller gjør holdningen du har de rundt deg utrygge?

Kommunikasjon – med eller uten ord – er en kunst – men jeg tror ikke det er så vanskelig å lære seg denne kunsten. Det handler bare om å tenke på hvordan jeg selv ønsker å bli møtt – og når man tenker slik, er det jo ikke så vanskelig å møte andre.

Med eller uten ord♥

 

 

 

..enten du tror eller ikke tror…

På morgen turen med hunden vår, plukket jeg med meg en bukett med syriner – tror det er det nydeligste jeg vet om, men på en annen side så elsker jeg også hvitveisen når den kommer tidlig på våren, og, for ikke å snakke om liljekonvaller, som jeg også så var på vei. Med andre ord, hele våren avlaster seg selv med de nydeligste blomster og vekster. Jeg må bare stoppe opp innimellom å nyte alle inntrykk og opplevelser som naturen gir. Uttrykker “å gripe øyeblikket” tror jeg ikke vi kan minne hverandre nok på. 

 

Nå er vi inne i pinsehelgen og  hvorfor feirer vi den? Jesus hadde dratt hjem til sin Far i himmelen, og vennene hans var redde for å miste denne vennen som  hadde lært dem så mye godt og gjort så mye godt mot dem og mot alle de hadde møtt de årene de hadde vært sammen med han. Han hadde sagt til dem at han ikke skulle forlate dem helt, men fremdeles være hos dem med sin ånd – så derfor sendte han den Hellige Ånd til dem, slik at de skulle få kjenne at Han var hos dem. Jeg tenker sånn, jeg, at enten du tror eller ikke tror, så er det i hvertfall hva bibelshistorien forteller. Og du vet – bedre et oppriktig tvilende hjerte, enn tro uten gjerning 😉

 Og 17.mai da? – ja, uten tvil vet vi hva vi feirer – Norges nasjonal dag, frihet, glede og kjærlighet til landet vi er så glade i. Bunaden skal straks tas frem fra skapet, skjorten strykes, skjørtet og sjalet dampes.Jeg har en vakker vest-agder bunad med masse sølv, og kunsten å pusse alt dette sølvet er ikke helt min greie. Heldigvis har jeg en tålmodig mann som tar seg av den saken 🙂  Jeg føler meg ordentlig fin når jeg får den på.  

Da vil jeg bare ønske deg som leser, en kjempefin pinse helg og en strålende 17.mai feiring. Hold om og hold av hverandre – la kjærligheten være sterk ♥

…en annen ting er å VIRKELIG lytte.

Er du like flink til å lytte som du er til å prate? Å være en god lytter er en kunst, egentlig, for en ting er å lytte, en annen ting er å VIRKELIG  lytte.

Noen mennesker lytter og lytter, men det er også det de gjør. De er ikke delaktig i samtalen, lever seg ikke inn i det som blir fortalt. Så har du de som virkelig lytter. De som lever med, som forstår, som uten ord forteller deg og gjør deg trygg på at du er der for dem.

Å være en god lytter i en samtale er en fin egenskap. Men du som er god til å prate og åpne deg, er du like like god til å få andre til å gjøre det samme? Det å prate og lytte er to like viktige ingredienser i et vennskap, i et forhold eller annen relasjon, men her er det viktig med balanse. Den som lytter, kan også ha behov for å prate, men har kanskje påtatt seg rollen som den lyttende, og den som prater er så takknemlig for å ha en så fin lyttende part, og glemmer faktisk og spørre hvordan det står til. 

Relasjoner er ikke alltid like enkelt, men med god kommunikasjon, trygghet, åpenhet og ærlighet, kan de beste samtaler finne sted – enten man lytter eller prater – med gjensidig respekt for hverandres behov ♥

 

Bilde under tok jeg i dag. Det er det ene hjørnet i sofaen vår med en løper jeg syntes er så nydelig, men som jeg egentlig ikke har det riktige bordet til. I interiørmagasinet Jeanne d`Arc Living, som jeg henter mye inspirasjon fra, så jeg dette forslaget. Så i stede for å la den bli liggende i skapet, altfor lite i bruk, la jeg den slik, og syntes at det ble ganske fint 🙂

Rosebuketten med 49 roser som jeg fikk av kjæresten min til bursdagen min i april, er ferdig tørket og skal snart få sin rettmessige plass i en gammel tine.

 

06.05.2016

Å sitte på verandaen med pc`en for å skrive, med våren i full blomst og deilig temperatur, er jo bare helt perfekt. Dager som dette må man jo ta godt vare på – vet jo helt ikke hvor lenge det varer. 

“Ikke kast skygger over deg selv”, sa en gang mannen min til meg. Og det er faktisk lett å gjøre – man kan undervurdere seg selv, se smått på seg selv, ha lave tanker om seg selv, jeg-får-det-ikke-til tanker, jeg-klarer-ikke tanker. I en periode av livet mitt tenkte jeg at alle ville få det bedre om jeg ble borte. En ganske heftige tanke når den får slå rot inni en. Heldigvis fikk jeg hjelp til å sette tingene i rett perspektiv, og da ble nettopp dette sagt: “ikke kast skygger over deg selv”

Å ikke glemme hvem man er, hva man kan, og hva man har av evner og talenter, er av stor viktighet – både for selvutvikling og i møte med andre mennesker.

Et ord av oppmuntring – så utrolig godt å få – men så utrolig godt å gi, også. Bøkenes bok er full av mange flotte visdomsord, og ett av dem er “den som velsigner andre, blir selv velsignet” Med andre ord – å glede andre er den største glede man har.

Mannen min og jeg fikk en sms her om dagen – full av oppmuntring. Vi ble begge oppriktige glade da vi leste den og det hadde en utrolig positiv innvirkning på oss. Og mange ganger skal det faktisk ikke så veldig mye til for å løfte dagen for noen – kanskje akkurat ditt smil, eller oppmuntrende ord, var det som skulle til for akkurat det menneske den dagen..! 

 

Ikke alltid sol i syden…

I dag kommer et blogg innlegg fra Kreta. Jeg hadde tenkt å vente med å skrive til jeg kom hjem, men siden det ikke alltid er sol i syden, og i mitt tilfelle på Kreta, kjente jeg lysten til å skrive her jeg sitter på terrassen og ser på en ganske overskyet himmel. Men det er varm og behagelig luft, så om ikke lenge går vi ut, ser på det pulserende livet og det flotte ville havet. 

Jeg gjør meg mange tanker når jeg er på ferie, som nå, enten jeg nyter morgen kaffien og den deilige lange late frokosten, eller jeg ligger på solsengen med musikk i ørene. Som i går – Phil Collins synger en av de vakreste sanger jeg vet om, “You’ll be in my heart”. Jeg ble overmannet av følelser der jeg lå, fordi teksten betyr noe helt spesielt for meg. 

Jeg har to flotte sønner, den ene er rusavhengige. Og ingen, tror jeg, kan forstå den sorgen det er å erkjenne at det kjæreste man har, er det. Det er en hard virkelighet å ta inn over seg, og når alt kommer til alt er det ikke annet enn kjærligheten som står igjen. Min kjæreste skatt vil alltid være i hjerte mitt – uansett. 

Så er jeg her,da, på Kreta, og nyter dagene med mannen min, med en uendelig kjærlighet i hjerte – til deg vennen min, og til deg, Nicolai.

Takk til Livet – med alle regnbuens farger – som er med å farge mitt liv. Og vet du – der tror jeg faktisk at solen snart bryter igjennom skylaget!!