Hvor er logikken på avslaget?

Dette innlegget er et ærlig, nakent og oppriktig hjertesukk – og jeg har tenkt lengre enn vanlig på om jeg skulle poste dette, men nå er det gjort –  og noe av mitt livs motto er at man ikke skal være så redd for at fasaden skal sprekke. For hva skjer når den sprekker? Jo, da kommer lyset inn ♥

 

Det finnes så mange “ryddige” mennesker der ute som av mange ulike grunner faller utenfor det vi kaller A4 livet, og får derfor ikke vist at de både kan og klarer – inkludert meg selv.

Siden samlivsbruddet for 6 år siden, har jeg vært på leie markede. Jeg har lenge hatt ett ønske om å komme inn igjen på eiendomsmarkede. Det er noe med å betale NED på sitt eget lån, kontra det å betale til en utleier som regulere husleien OPP hvert år.

Ved å eie, er du din egen herre, og når alt kommer til alt, gjør en utleier som han/hun vil. 

Jeg har undersøkt mulighetene for å få startlån gjennom kommunen, og da jeg fant ut at jeg oppfyller alle kriterier, søkte jeg. 

Så hvorfor får jeg da avslag? 

Noe av begrunnelsen var at jeg har lån på bilen, men det som var enda mer overraskende, var at jeg ble bedt om å bruke mitt spare potensial.

Altså: jeg har med andre ord råd til å spare, betale en høy husleie pluss alle andre utgifter, men jeg har ikke råd til å betale NED på et huslån..?? Et huslån som gir mindre utgifter enn husleien!!

Jeg er en nøktern person uten store utskeielser og er aldri i minus og jeg har til uforutsette ting. 

Jeg forstår ikke logikken.

Klage ble sendt, og jeg oppsøkte også vedkomne i kommunen, med det håp om at jeg kanskje kunne FORSTÅ avslaget, og ved å forstå det, kunne det kanskje være letter å akseptere. Jeg fikk snakket med henne, men gikk derfra uten at jeg ble klokere. Det at jeg måtte bruke mitt sparepotensiale. var noe de sa til alle, sa vedkomne.

På mitt argument om at jeg fyller alle kriterier for å få start lån, var svaret at jeg allikevel ikke var blant de svakeste av de som fylte kriteriene…!

Og det er jeg selvsagt glad for, men det forteller meg altså at alle dem som søker blir inndelt i grupper etter hvor svake eller sterke de er!!

I et samfunn hvor kravene blir større og større til hva man skal ha av egenkapital eller stille med sikkerhet i eiendommer som hytter og hus, blir følelsen av å være nest best litt sterkere enn det som er greit.

Det forventes at man skal håndtere husleier på 8,9,10,11,12 tusen osv + strøm og alt som hører til, men å åpne opp for muligheten til å betjene sitt eget lån gitt under gunstige betingelser – som jo Husbanken gir – det får man ikke. Det er både vondt og sårt, når man vet man hadde klart det uten problem. Et banklån – uansett bank – vil ligge godt under det man i dag har i husleie – det har jeg undersøkt – og det er frustrerende at man ikke skal få muligheten til å vise hva man er god for.

Så hva vil jeg med dette? Kanskje bare rett og slett sette et lite fokus på at fordi ting skjer i livet og tar uventede svinger, at man faller litt utenom boblen der hvor man bor på et sted hele livet og betaler ned huslånet, så skal man altså ikke få sjansen til å vise at man både kan og klarer.

Og til slutt vil jeg heie på alle som hadde fortjent å fått vise at de er like gode og fullverdige betalere av lån – selv om livet har tatt noen ekstra avstikkere ♥

 

#økonomi #penger #lån